En vacker blänkare med tydliga odlingsmärken

Samtidigt som jag lägger upp en bild på lite fiske så tänkte jag visa hur man kan se om en öring är odlad. Som exempel har jag en vacker liten blänkare från gårdagen med klassiska drag av en åländsk odlad öring. Uppvuxen i kassar tätt ihop med andra öringar ända till två års ålder så hinner dem samla på sig lite markeringar.

Bröstfenan, paddeln och ibland ryggfenan får distinkta märken. Trots det är denna inte fenklippt eftersom vi inte fenklipper på Åland.

Åländska odlade öringar härstammar ifrån Dalälvens öringstam som är en storvuxen sådan, men inte något speciellt snabbväxande. Tidigare kunde man på Åland fånga öringar ifrån isojokistammen som har ursprung i Finland. En snabb- och storvuxen stam som växer sig upp till 4-5kg på endast 2 år i havet. Den stammen av fiskar tillhör också dem som vandrar med havslaxen.

Det är synd att vi inte använder isojokistammen som grund eftersom den är tåligare, större och havsvandrande. Alla tre är aspekter som skulle hjälpa miljö, fiskare och turism.

Filip Blomberg


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s