Är Åland krångligt att fiska på

Japp, men om man läser det här blir det bra mycket lättare.

Det finns flera orsaker till att det är krångligt att fiska på Åland. Bl a bedrivs det på vissa ställen ett organiserat slaktfiske av utlänningar. Många skräckexempel finns att nämna och det gör att vatten- och markägare är snabba på att skälla ner en.

Men om man tittar efter noga och har sitt på det klara kan man lugnt förklara hur det ligger till och få fortsätta sitt fiske. På fiskekartan som finns länkad uppe i min blogg ser man alla områden som är gröna, röda och ofärgade.

Gröna områden är lovliga områden

Röda områden är olovliga områden

Ofärgade är privata områden där enbart vattenägarna får fiska, men där finns möjlighet att fråga om lov ibland

Inne på fiskekartan kan man köpa en hel del fiskekort, men det är inte heller alla som finns där. Bl a finns Eckerökortet och Hammaruddakortet att köpa som stora enskilda fiskekort. Det innebär att man får fiska på största delen av södra Ålands kust med dessa kort. Även andra kort finns att köpa om man söker ett specifikt vatten, fråga stugvärd eller åk till Fiskarboden.

Mitt förslag är att när man anländer med båten och är osäker på hur man ska gå tillväga antingen pratar med sin stugvärd och om inte det fungerar så fungerar det alltid att åka in till stan till Fiskarboden. Där får man snabbt förklarat för sig hur det ligger till samt att man kan köpa många av korten där.

Fiskar man längs med land finns det markägare som satt upp skyltar om privat väg bl a. Har du löst ett fiskekort på ett grönmarkerat område får du använda vägen enligt lag. Är vattenområdet upplåtet till fiske har du rätt att ta dig dit, men använd också hjärnan och missbruka det inte. Ingen vill att en bil står ivägen på sin stugväg. Blir någon arg förklarar man vad man gör där.

Har man någon fundering kan man kommentera här, så ska jag försöka svara så snabbt jag kan.

/Filip


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s