Flugfiske på Åland

För att skriva ett inlägg om flugfisket på Åland generellt fick jag fundera ett tag. Ni som känner mig vet att flugfiske är det jag tycker mest om och jag är nääästan ensam om det på den här holmen.

Att flugfiska på Åland skiljer sig från att flugfiska på andra ställen i många fall. Gädda må vara sin sak, den är sig väldigt lik på många ställen. Det Åland har är chans till att byta miljö väldigt snabbt. Det betyder att när som helst kan man byta till en miljö som fungerar för tillfället och som man tycker mer om.

105+cm gädda med utspänd buk från i våras. Tog på en svart flashfluga.

Östra Åland liknar en skärgård som Trosa med miljoner öar och djupa sund medan den västra kan erbjuda lång kustlinje och stora tångbälten. Däremellan finns allt från marer, fjärdar, stora vikar och djupa sjöar till grunda sjöar. Det jag tycker är spännande är antalet platser som är helt outforskade och ofiskade bara man är villig att transportera sig och traila i på ställen där ingen annan kan eller vill traila i.

Så vad erbjuder Åland en havsöringsfiskare? Ja, stor öring det har vi gott om. Jag har inte flugfiskat överdrivet mycket och kan stoltsera med ett PB på 5kg på fluga. En snittvikt på nästan 3kg på 40 fisk under 2016 med spinn avslöjar vad man kan få på fluga.

5kg silver från land. En liten räkfluga stod på menyn.

Det jag tycker är ett krav för att hitta bra öringsfiske med fluga är att man måste ha båt. Jag har själv vadfiskat och fiskat med flytring, men aldrig fått det att fungera lika bra som med båt. Att bara fiska hotspots är helt avgörande. Grunda gömda ytterskärgårdsvikar på våren har gömt fina silverklossar för mig. Också grundflak med strömming har levererat stor fisk.

Jag är själv verkligen en novis på öringsfisket med fluga här och hoppas kunna ge mer tips när jag fått nöta på några år. Utifrån bilderna ser ni att jag försöker trots väder och vind…

/Filip


4 reaktioner på ”Flugfiske på Åland

 1. Hej Filip
  Kommer till Åland nästa helg med en polare.båt på trailer.
  Vi utgår från Björnhuvud och tänkte prova utåt och mot degersand. Finns ställen längre upp mot käringsund som du rekommenderade i våras också.
  Har bara fått öring på våren så min fråga vad är skillnade på Hösten? Mapafishing har inte rapporterat nån öring alls i höst. Är det för varmt i vattnet?
  Mvh
  Pelle.s

  Gilla

  1. Hej Pelle!

   Det finns hur mycket öring som helst i farten. Fiska mellan Styrsing, Långnabba och Västerön. Kasta mitt i dyningarna på uddarna.
   Mvh Filip

   Gilla

 2. Hejsan Filip!

  Jag har nyligen varit 2 månader i Vietnam, flugfiskade Barramundis med en polare. Flyttar tillbak till Åland för hela detta år och är verkligen sugen för mer flugfiske. Kan du rekommendera platser för mig som kan fiskas från land eftersom jag inte har en båt. Havsöring, gädda, vad som helst som ger en bemötande fight som Barramundis gör, tack på förhand! Härlig bild!

  Gilla

  1. Hej!

   Långnabba ute i Eckerö, revet vid hammarudda är klassiska ställen. Där kan man få öring på flugspö. Det är inte lätt, men har man lite känsla för var öringen brukar stå så. Gädda är nästan uteslutande från båt om du ska flugfiska. Har försökt hitta ställen för att flugfiska från land, men inte hittat något bra ställe för det.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s