Pumpningsproblem i bäckar

Ett återkommande problem. Nästan alltid störst på tapeten när det kommer till rinnande vattendrag är fördämningar. I många fall av goda skäl.

Det kan handla om stora dammar och vattenkraftverk som agerar vandringshinder och hindrar all fisk från att leka i vattendraget. Eller så kan det vara en felplacerad trumma eller en kultivering som fisken inte tar sig upp för.

I flera fall på Åland handlar det om vattenpumpning. Vår hydrologi är katastrofal och många vattendrag är rätade eller rensade och är därmed dåliga på att hålla vatten. Pumpningen är förödande och slutar allt som oftast i helt torra vattendrag.

Det är enligt lag förbjudet att torrlägga ett vattensystem och det borde vara enkelt att hindra detta från att hända. Ingen vill skaffa sig ovänner och därav fortsätter det ändå.

För att enkelt lösa detta skulle man kunna erbjuda byggande av bevattningsgropar.

Trots den extrema torkan är det här en vanligt förekommande syn på flera håll. Jag förstår att människorna som pumpar är människor dem också och att dem kanske inte vet vilken skada dem ibland gör. Tyvärr är det ofta inte allt för väl bemött när man påpekar det och jag kommer säkerligen få ovänner bara av det här inlägget också.

Men jag ber er tänka en extra gång innan ni pumpar och ni som bryr er om fisken kan kanske be era nära bekanta att tänka på vad som händer när dem pumpar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s