Gäddfiske Maj-Juni månadsskifte (Efter efterlek)

Hej,

Senaste veckans fiskeguidning har gått från bra fiske till mer trögt. Fisket är såklart varierande från ställe till ställe. Där det tidigare varit dåligt fiske blir det nu bra och vice versa.

Befinner ni er på Åland och inte hittar bra fiske så är mitt tips att söka abborrgräs, mer syresatt vatten och löjstimmen. Är vattnet grumligt är det ingen idé att nöta, mängden gädda har flyttat sig från braxstimmen till löjorna. Gäddan äter så mycket den kan den här perioden och det märks om den är på plats, ungefär som förleksfiske.

Årets hetta har gjort att man gått från att söka abborrgräset till att hitta det överallt och det är såklart dessa platser som levererat mängden fisk. Fisken har som sagt gått från lekplatserna ut i abborrgräset för att äta upp sig på enligt min uppfattning mindre fisk såsom löja.

Jag har sökt pottor, flak och marer längre ut, men i anslutning till större fjärdar. Där jag tror att löjorna leker och/eller samlas hittar man ofta stora mängder gädda och abborre. Den senaste veckan har jag bl a slagit båtrekord med 80 gäddor på en dag samt årets största gädda på 10,5kg.

Detta i anslutning till en potta en bit ut där gäddorna ställt sig p g a stora mängder löja och renare vatten.

I skrivande stund har gäddfisket saktat ner lite eftersom mängder fisk flyttar sig ännu längre ut till sina sommarplatser. Vissa ställer sig längs med tångbälten och vissa ställer sig i strömmingsstimmen. Fisket saktar också ner tack vare att temperaturen i vattnet stiger snabbt, gäddan är inte van samt att den smälter maten effektivare och äter mindre under skiftet till varmare vatten. De riktiga klotgäddorna och öringarna ställer sig i strömmingsstimmen där dem snabbt blir grisar, och strömming har Åland gott om…

Mer om detta i kommande inlägg om sommarfisket efter gädda. Ett underskattat fiske, trots allt så äter, jagar och hittas gäddan på mest platser under sommaren.

/Filip


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s